Családi programok

Lajtha László Nemzetközi Népzenei Konferencia

Zongoraverkli bemutató

A verkli, kíntorna avagy zenegép még a második világháború után is jelen volt városaink utcáin. Dédszüleink és előttük nemzedékek sora verkliken hallhatta először a népszerű operetteket, keringőket, és operákat. A múlt varázsát és ezeket a varázslatos masinákat mutatja be Mednyánszky Miklós: a klasszikus zongoraverkli két példányát mutatja be működés közben a Trillán. A magyarországi verklisek találkozója szintén Martonvásárban kap helyet októberben.

Népi hangszerbemutató

A hangszereken keresztül kirajzolódik hazánk elmúlt 200 évének kultúr- és ipari történelme, kézzelfogható közelségbe kerül generációk munkája és szórakozása, öröme és eltűnt pillanatai. Mihály György székesfehérvári zenetanár és kórusvezető egyedülálló gyűjteményéből hoz el muzeális értékű, és kézbevehető, kipróbálható darabokat a Trilla közönségének.

Tűztánc Show

Igéző látványosság, ami évezredek óta rabul ejti a az embereket. A tűzzsonglőrök mesteri játéka egyszerre szegezi tekintetünket az éppen zajló pillanatra, és repít az ősi múltba.

Langaléta Garabonciások

A langaléták egy négyszemélyes utcaszínház, akik  zenével, ravasz rímekkel és meghökkentő figurákkal szórakoztatja közönségét, gólyalábakon. Életre kelnek a lovagok és királyok korának meséi, ősi legendák és a vásári mulatságok zsibongó világa -fél méterrel a fejünk felett.

MASZK Egyesület – Színjátszó workshop

Nagy és kicsi primadonnák, bonvivánok, dráma hercegek és hercegnők próbálhatják ki magukat a világot jelentő deszkák fellépőjén, azaz a MASZK drámajáték workshopján. A 8-14 éves korosztálynak szánt foglalkozás egy közös játék, ami bevezet a színjátszás világába. A workshop vezetői Csikász Ágnes és Hlinyánszky Doma.

Ledpuppets bábjáték

A Ledpuppets formáció tavaly elvarázsolta fénybábjaival a Trilla közönségét. Idén a tengerek világa elevenedik meg a különleges előadáson – napnyugta után. Kishalak táncát, a félelmetes barrakudát, Nautilusz relytélyes világát csodálhatják kicsik és nagyok, ezen a rendhagyó szabadtéri bábelőadáson. Kikerekedett szemek és nyitva maradt szájak gyakori előfordulása várható.

Ethnosound élménydobolás

Csak egy ütéssel kezdődik, és eksztatikus örömdobolás a vége – röviden így zajlik egy Ethnosound dobworkshop. Bárkit bármikor bevezetnek a ritmusok és a közös zenélés örömteli világába at Ethnosound gyakorlott dobosai – a Trillán szombaton próbálhatjátok ki az endorfintermelő kalandot.

„Alapozó” – Zenés népi kvíz

Tudsz csujogatni? Megy a csapásolás? Tudod, mi a botoló? Te vagy a legnagyobb folk arc a vidéken? Ha kicsit is konyítasz a népi kultúrához vagy kipótolod kreativitással, a Folk Kocsma Kvíz neked, azaz nektek való. 4-7 fős baráti társaságokat várunk a Hagyományok Háza játékos vetélkedőjén, persze a jutalom (és az elismerés) sem marad el.

Kenderkóc népi játszóház

Ötletes játékok természetes anyagokból: a Brunszvik kertben dió gurítás és horgászat várja a kisebbeket, gólyaláb és hordólovaglás a nagyobbakat. A felnőttek a célbadobást, vagy az óriás malom játékot próbálhatják ki, a legkisebbeknek babasarok dukál, csodaszép játékbútorokkal. Hagyományos kézműves technikákat is kipróbálhattok a minden korosztálynak megfelelő foglalkozásokon. A tavalyi Trilla egyik favoritja a Kenderkóc játszósarok, egy biztos pont ahol a babák és gyerekek jót játszanak, a szülők pedig pihenhetnek.

Programok