Családi programok

Hangoló gyerekkoncert

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívnak; Jancsi.
Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján.
Paár Julcsi – Hangoló : Kerekerdő című lemezének bemutató koncertjén megelevenedik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik.

Vasárnap 10:30 – Brunszvik-kert

Klárisok

A népmesék évszázados bölcsességét, a közös játék és zenélés örömét, és a gyermekpszichodráma és a meseterápia eszközeit ötvözi a Klárisok mesekoncertje. 

Korzenszky Klára gyermekpszichológus, énekes és zenésztársai méltán az egyik legnépszerűbb népzenei formáció,  akik gyerekeknek – és gyerekekkel – játszanak. A koncertek során a fantáziára és a szerepjátékra helyezve a hangsúlyt közös énekléssel, játékkal, a gyerekekkel közösen alkotják meg a mindannyiunk számára biztonságos útmutatásként szolgáló mesét.

Szombat 10:30 – Főtér

Néptáncgála

Négy helyi tánccsoport: a Régi Szépek, a Százszorszép, a Szeprence és a Martonvásári Művészeti iskola diákjai produkcióit ötvözi ez a Trillára született előadás. A műsor többek között mezőkeszüi, madocsai, délalföldi, moldvai, mezőkölpényi és szilágysági táncokból készült koreográfiákból áll. Több generáció szemet gyönyörködtető táncából tükröződik a népi hagyomány szeretete, amit Martonvásár közössége is éltet. Bemelegítés: pénteken és szombaton a táncházban!

Vasárnap 11:30 – Főtér

MASZK Egyesület

Drámajátékos foglalkozás a hangok mentén, avagy hogyan tudunk történetet mesélni a hangok segítségével? Mi a csend, a zörejek, a kiáltás, vagy a ritmus ereje? A MASZK egyesület programja a 8-14 éves korosztályt vonja be, drámapedagógiai módszerekkel. Csikász Ágnes és Hlinyánszky Doma vezeti a foglalkozást.

Vasárnap 14:00 – Brunszvik-kert

Ledpuppets

A Ledpuppets formáció egy kísérleti vizuális színház, amely a báb műfajából kiindulva keres tágabb lehetőségeket, új vetületeket. A 2014 óta fény-bábokkal kísérletező csapat most a „lampionok őshazájába”, Japánba kalauzolja a nézőt. Az ukiyo-e kifejezés szó szerint, az illanó világ képei, egy tradicionális japán művészeti korszakot takar. A formáció új előadása ebből a virágzó képi világból merít egy mese feldolgozásán keresztül. Egy távoli kultúra fényei kelnek életre, hogy azok a szemünk előtt elúszva álljanak össze egy történet képeivé. Az előadást gyermek és felnőtt nézőinknek egyaránt ajánljuk.

Szombat 20:30 – Brunszvik-kert

Kenderkóc népi játszóház

Ötletes játékok természetes anyagokból: a Brunszvik kertben dió gurítás és horgászat várja a kisebbeket, gólyaláb és hordólovaglás a nagyobbakat. A felnőttek a célbadobást, vagy az óriás malom játékot próbálhatják ki, a legkisebbeknek babasarok dukál, csodaszép játékbútorokkal. A Kenderkóc kézműves fogalakozásain kicsik és nagyok is kipróbálhatnak hagyományos technikákat. Pénteken és szombaton bőrözéssel, vasárnap csuhézással készíthettek képeket, díszeket, vagy éppen tarsolyt és övet.

Péntek 16:00 – Brunszvik-kert
Szombat 10:00 – Brunszvik-kert
Vasárnap 10:00 – Brunszvik-kert

Bélaműhely

Próbáld ki a Bikeofont, Hangburgert, vagy épp a Gettómarimbulát – hogy csak párat említsünk a Bélaműhely találékony hangszerei közül. Egy biztos, úgy fogod hallani és/vagy játszani a zenét, mint előtte sosem: a Bélaműhely küldetése ugyanis, hogy rácsodálkozzunk a minket körülvevő hangokra, és kihozzunk a bennünk rejlő zenét. Akár ők játszanak, akár a közönség, a kivételes hangszerek mindig kivételes együtt-rezgést teremtenek.

Szombat 13:00 – Óvodamúzeum kert

Bölcs Kavics

Mi csipog, mi zizeg, mi brekeg itt? Ritmus ez vagy dallam? A rádió szól? A Biorádió workshopon egy városi  kertben hallgatózunk és hallatjuk majd a hangunkat. Kiderül majd mi az a spektogram, vannak-e beszélő hangszerek, és milyen lehet egy hangtérkép. Kísérletezünk, játszunk, zenélünk és  sokat tanulunk az ökológiáról és az akusztikáról. A foglalkozás végén mindenki elkészítheti saját esőbotját.

Vasárnap 11:30 – Óvodamúzeum kert

Programok